KTH-fysiker bland pristagarna av 2025 års Breakthrough Prize

Jonas Strandberg och Christian Ohm från KTH är två av de forskare som tilldelas det prestigefyllda 2025 års Breakthrough Prize i fundamental fysik. Detta för forskningsarbetet inom ATLAS-samarbetet vid CERN:s partikelaccelerator LHC (Large Hadron Collider). Priset instiftades 2012 för att uppmärksamma personer som genom sina insatser gjort betydande bidrag till vår förståelse av världen.
Banbrytande upptäckter vid världens största vetenskapliga instrument
ATLAS är ett av världens största vetenskapliga instrument – 40 meter långt och 25 meter högt. Det fungerar som en slags superkamera som fångar upp spår av partiklar som kolliderar. Syftet är att förstå universums minsta byggstenar och de krafter som styr dem.
Experimentet ligger bakom flera stora genombrott, som upptäckten av Higgsbosonen, en elementarpartikel som ger andra partiklar massa – en avgörande pusselbit i vår förståelse av universum. ATLAS har också gjort noggranna mätningar av bosonens egenskaper, undersökt sällsynta processer och utforskat skillnaderna mellan materia och antimateria.
KTH:s bidrag till det internationella samarbetet
KTH har varit en aktiv del av ATLAS sedan 1996 och bidragit till utvecklingen av instrument som identifierar elektroner och fotoner, samt haft ledande roller i den vetenskapliga styrningen av experimentet. Bland annat har Jonas Strandberg och Christian Ohm suttit i ATLAS högsta beslutande organ.
Jonas Strandberg och hans doktorander har också gjort viktiga insatser i arbetet med att upptäcka och förstå Higgsbosonen – en av de bedrifter som särskilt nämns i prisets motivering. Christian Ohm har i sin tur utvecklat nya metoder för att söka efter fysik bortom den rådande modellen, vilket kan ge svar på frågor om till exempel mörk materia.
– KTH har länge utmärkt sig genom att ta på sig ledarroller i allt från fysikanalys till databehandling och detektorutveckling. Trots att vår ATLAS-grupp är liten i en internationell jämförelse har vi gjort ett stort avtryck på samarbetet, säger Jonas Strandberg.
Blicken mot framtiden
ATLAS står nu inför nästa stora uppgradering – High-Luminosity LHC – som drar igång 2030. KTH:s forskargrupp är delaktig i utvecklingen av en ny typ av detektor som mäter med precision på pikosekundnivå. Tekniken ska klara av tio gånger fler kollisioner än idag.
– Den stora utmaningen de kommande fem åren är att leverera vårt bidrag till uppgraderingen av ATLAS-detektorn som ska vara klar år 2030. Vi har ansvar för utläsningselektroniken och databehandlingen för en helt ny subdetektor till ATLAS som består av väldigt tidskänsliga kiseldetektorer, avslutar Christian Ohm.
Andra KTH forskare som bidragit till arbetet är Christina Dimitriadi, Alexander Leopold, Rabia Shaheen, Magdalena Vande Voorde, Jelena Jovicevic, Alex Kastanas, Emma Sian Kuwertz, Bengt Lund-Jensen, Olof Lundberg, Anthony Morley, Giulia Ripellino, David Shope och Edvin Sidebo.
Text: Malin Mörk ( malinmor@kth.se )
Foto: ATLAS/CERN